Doctorul Bernard Rieux in viziune personala - Ciuma de Albert Camus


Un barbat de 35 de ani de inaltime moderata, negricios, cu parul negru tuns scurt reprezentand naratorul omniscient, omniprezent, omnipotent al operei. 


Rieux renunta la posibilitatea salvarii cu ajutorul religiei, el cauta o noua cale in afara lui Dumnezeu si o gaseste in ideea solidaritatii tuturor oamenilor. El lupta cu abnegatie pentru viata oamenilor, neprecupetindu-si fortele pentru salvarea bolnavilor. Stiind impotriva a ce lupta, el nu intelege in numele a ce lupta pentru ca nu intelege medicina duhovniceasca: "Nimic de pe lume nu merita sa te faca sa renunti la ceea ce iubesti. Si totusi am renuntat si eu, fara sa stiu pentru ce". Isi gasea alinarea din cauza suferintei provocata de starea de sanatate a sotiei prin vindecare. Dorea sa ajute lumea sa scape de aceasta epidemie lucrand in laborator la niste seruri, incercand chiar unul pentru a salva un baiat, demastrand devotamentul si pasiunea de a-si face meseria. Rieux lucreaza pentru a combate ciuma pentru ca este medic si slujba este de a opri suferinta umana. Fiind un om practic face ceea ce trebuie facut chiar daca stie ca nu poate castiga in lupta impotriva mortii: "Eram tanar si vedeam ca dezgustul nu se adreseaza ordinii insasi a lumi. Intre timp am devenit mai modest. Pur si simplu, tot nu m-am obisnuit sa vad cum se moare. Nu stiu nimic mai mult".
        

In concluzie, doctorul Rieux este o persoana care si-a dat sufletul pentru viata orasului Oran, luptand cu constiinta sa in antiteza cu nazuinta neasteptata si nesocotita a dezvaluirii a ceva mai mult din faptura sa, dar pe care o simtea aproape: "Ghicea in departare marea, dupa o condesare mai intunecata a orizontului".


Andreea Deaconu










Comments

Popular posts from this blog

10 Cuvinte

Nerabdare - poezie de Eliza-Maria Dodea

Frații Karamazov II 3. Planul