Ce da valoare unei fiinte umane?

Hand, Human, Woman, Adult, Hands, Elderly

Una dintre temele care apar in prima parte a romanului Crima si pedeapsa este judecarea valorii unui individ în functie de beneficiile pe care acest individ le aduce societatii. Pornind de aici, putem duce discutia în mai multe directii; voi mentiona doar doua (ambele se vor dezvolta în roman):

- Ce fel de cunoastere este necesara pentru a determina valoarea unui individ? Care sunt cerintele pentru a ma putea situa în conditia unui subiect cunoscator?

- Cum întelegem valoarea unei fiinte umane? Este ea data doar de contributia pe care o fiinta o poate avea în dezvoltarea lumii într-o anumita directie? Poate avea o fiinta umana valoare fara a face nimic (sa spunem valoare intrinseca, în ea însasi)?

Ma voi lega putin de al doilea set de întrebari si va încurajez si pe voi sa dezbateti problemele acestea prin comentarii sau scriind alte postari pe blog (membrii grupului).

Ideea ca valoarea unui om este data de felul in care omul respectiv contribuie la dezvoltarea societatii a fost des întâlnita în secolul XX. Ea a fost extrapolata de la fiinte umane la neamuri. Regimurile naziste si comuniste au în comun acest tip de gândire.

Iata o secventa dintr-un film, La vita è bella, care exemplifica foarte bine acest tip de gândire (a se vedea de la 1:55):



Pe de alta parte, Valeriu Gafencu, care a murit în închisorile comuniste, scrie într-una dintre scrisorile sale din închisoare (ma iertati ca citez în engleza, dar nu gasesc cartea în româna): “Beloved brother, never consider yourself useless. Wherever you are, it's by God's will; and you have a call to answer.”

Avem aceste perspective diferite. Il avem apoi pe Raskolnikov în Crima si pedeapsa. Ce putem spune? Ce da valoare unui om?

Comments

  1. Ce dă valoare unui om?
    Ca om, una din nevoile noastre e să ne simțim valoroși, să știm că suntem apreciați. Ne simțim valoroși atunci când știm că ceilalți ne apreciază și cand simțim că suntem iubiți. Deci putem spune că iubirea este cea care dă valoare unui om, deoarece iubirea îl face special, il individualizează. Atunci când iubim un om, el primește un loc special în sufletul nostru, ce nu poate fi schimbat cu nimic altceva, acel om devine de neînlocuit și datorită iubirii putem ierta răutatea pe care acesta poate să o provoace. Marmeladov de exemplu, cu toate că faptele sale tin de sfera imoralului( e conștient că fata sa se prostituează pentru bine familie dar nu acționează, fuge de acasă cu toți banii și îi bea că mai apoi să meargă la Sonia să-i ceară bani tot pentru băutură) faptul că își iubeste familia, că se întoarce umil la ei, la copiii care îl iubesc indiferent de faptele sale, toate acestea îl fac să nu cadă de tot și ii oferă valoare. Poate că de aceea Raskolnikov nu îl disprețuiește cu toate ca nu aduce niciun beneficiu societăți, din contră, faptele sale situându-l ca fiind inutil, mai mult provocând rău. Pe cand pe bătrână se simte învrednicit să o ucidă și o consideră nefolositoare societăți. Un motiv pentru care își justifică crima poate să fie oare faptul ca moartea bătrânei nu ar afecat pe nimeni, căci in fond, bătrâna nu este iubită si nu iubeste pe nimeni? Nici chiar pe sora sa Lizaveta, care fiind exploatată de bătrână ar putea fi mai bine pentru ea daca sora sa nu ar mai exista să-i determine viața. Putem afirma atunci că iubirea este cea care dă valoare unui om cu adevarat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nico, in ipoteza ca iubirea da valoare unui om, depre care iubire vorbim: despre cea pe care un om o resimte pentru celalalt, si, iubind pe un altul, castiga astfel valoare? Sau e iubirea pe care un om o primeste de la celalalt, si, fiind iubit, castiga valoare? Sau sa spun altfel: X il iubeste pe Y. Iubirea lui X pentru Y ii da valoare lui X sau lui Y?

      Delete
    2. Nico, scriu si aici, ca acum mi-am adus aminte. Comentariul tau m-a facut sa ma gandesc la poezia asta:
      https://www.youtube.com/watch?v=IxvBGBcmXXg

      Delete
  2. Cred că atunci când am scris despre iubire ca ceea ce dă valoare unui om, ma gândeam inițial ca iubirea lui X dă valoare lui Y, dar acum ca am ascultat si poezia cred că iubirea pentru un om ii dă valoare atât celui iubit cât și celui care iubește.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

10 Cuvinte

Nerabdare - poezie de Eliza-Maria Dodea

Frații Karamazov II 3. Planul